Drinki to pyszne napoje alkoholowe, po które chętnie sięgamy na imprezach, podczas spotkań ze znajomym, czy też w zaciszu domowym. Faktem jest, że drinki są sexy z założenia i pozwalają nam wkroczyć do całkiem nowego świata miksologii. Nie każdy wie, czym jest to pojęcie, dlatego już teraz warto je poznać. W efekcie stworzymy wyjątkowe trunki dla znajomych i rodziny, cieszące się sporym uznaniem na różnych imprezach. Kolorowy drink pozwala doskonale uświetnić każde wydarzenie. Może ochłodzić nasz organizm i dodać nam pozytywnej energii. Przyjrzyjmy się temu, czym jest miksologia i jaka wódka jest najlepsza jako baza do drinków. Co warto wiedzieć? Czym cechuje się miksologia?
Kilka słów o miksologii – czym jest?
Pamiętajmy o tym, że wódka premium jest doskonałym wyborem w procesie tworzenia pysznych drinków. Jeśli chodzi o miksologię, jest to sztuka łączenia ze sobą składników, które raczej nie mają ze sobą nic wspólnego. Może tutaj chodzić o wódkę i sok pomarańczowy, czy też likier i mleko. W efekcie powstają wyjątkowe koktajle i drinki, które na długo pozostają w pamięci. Faktem jest, że miksologia barmańska ma wiele zasad. Często spotykani są prawdziwi specjaliści, którzy stawiają na oryginalne połączenia. Co ciekawe, najważniejsza w miksologii jest harmonia i zachowanie proporcji. W otoczeniu barmanów wskazuje się, że w blenderze umieścić należy 1 część składnika słodkiego, 2 części kwaśnego, 3 części alkoholu oraz 4 części substancji wypełniającej.
Jednakże nie zawsze miksolodzy trzymają się tych kwestii. Taka osoba stara się sprostać oczekiwaniom osoby, dla której tworzy drinka. Ogromne znacznie ma z pewnością wódka premium, która jest najważniejsza w tworzeniu smacznych drinków. Zakupu dokonać należy u sprawdzonego producenta, co da nam pewność pochodzenia i jakości alkoholu.
Wyjątkowe połączenia – drinki ze smakiem
Na uznanie zasługuje Stanislav wódka, która jest bardzo częstym wyborem barmanów. Podczas miksowania różnych składników, trzeba zachować ostrożność. Okazuje się bowiem, ze niektóre alkohole nie pasują do danych syropów lub soków. Zapomnijmy o łączeniu mlecznej substancji z dodatkami o kwaśnym odczynie, gdyż taka kompozycja może się rozwarstwić. Co natomiast można ze sobą wymieszać? Dozwolone jest mieszanie wszelkich alkoholi typu wódka, whiskey, brandy, rum z syropami, wyciągami z owoców i sokami. Sporą popularnością cieszą się także cukry trzcinowe i smakowe syropy, które podkręcają smak naszego drinka.
Jednym z najbardziej znanych drinków na całym świecie jest Mojito. To klasyczny drink, który jest uwielbiany przez wiele osób. Jak zrobić Mojito? Musimy postawić na składniki takie jak biały rum, sok z limonki, cukier trzcinowy, lód, woda gazowana i listki mięty. Oczywiście najlepszym wzmocnieniem w tym wypadku jest wódka premium Stanislav.
Stanislav wódka – najlepsza wódka do drinków
Czym cechuje się wódka Stanislav? To trunek wyjątkowy, który pochodzi spod gór. Woda w tym miejscu jest niezwykle czysta, a pola zapewniają doskonałe zboża. Okazuje się, że trunek bazuje na polskiej tradycji, gościnności i otwartości na innych. Napój jest wytwarzany u podnóża Beskidu Śląskiego i wskazuje na to, co jest najlepsze w naszej krajowej tradycji. Zbożowy spirytus z polskich łanów robi ogromne wrażenie na każdym, kto go spróbuje.
Warto wiedzieć, że Stanislav wódka niejedno ma imię. Do wyboru mamy wiele propozycji, które mają różnorodne pojemności i występują solo lub w zestawie z kieliszkami. Dzięki temu skomponujemy jedyny w swoim rodzaju drink, dający wiele energii i kuszący smakiem. Produkt występuje w następujących wersjach smakowych:
- Vanilla Bean
- Espresso
- Wild Cherry
- Ruby Raspberry
- Delicate Citron
- Cotton Candy
Jak widać, szeroka oferta daje klientom wiele możliwości.
Miksologia kontra barmaństwo – czy są jakieś różnice?
Co ciekawe, nie każdy barman jest miksologiem, natomiast każdy miksolog jest uznawany za barmana. Barman w swojej pracy tworzy standardowe koktajle i posiada wiedzę odnośnie ich przygotowania. Raczej nie są stosowane własne receptury, gdyż taka osoba pracuje pod presją czasu, w zatłoczonym lokalu. Nie bez znaczenia jest fakt, że barman powinien zadbać o utrzymywanie zapasów i odpowiednią obsługę klienta. Logistyka barowa z kolei najczęściej nie jest zadaniem miksologa. Od czasu do czasu może pracować jako barman, jednak większość pracy wykonuje za „sceną”. Ma na celu tworzyć przede wszystkim nowe drinki, dbać o kreatywne łączenie składników i nadawać nowych akcentów istniejącym trunkom.
Wiemy już, że miksologia jest umiejętnością mieszania koktajli oraz innych napojów. Definicja może dotyczyć także sztuki przygotowywania i wymyślania drinków. Miksolog działa z pasją i zaangażowaniem, wkładając w swoją pracę całe serce.